En farlig cocktail

3. oktober 2004

Politiserende forskere og dovne journalister er en farlig cocktail.
Det er meget beskæmmende, at DR’s TV-avis bringer et så ensidigt indlæg om antioxidanter, som det skete klokken 18.30 i går. Heri erklæres det uden forbehold, at 9 mennesker ud af 1.000, der tager antioxidanter, vil dø af dem!

DR-TV modtog dagen før en pressemeddelelse fra Vitalrådet, hvori der blev taget afstand fra nyheden og bl.a. fremhævet, at de eventuelt skadelige virkninger udelukkende kan tilskrives betakaroten i lægemiddeldosering.

Dette er en gammel nyhed, der på ingen måde kan generaliseres til at gælde andre antioxidanter. Den postulerede generelle overdødelighed kan alene henføres til to undersøgelser, hvor der blev benyttet betacaroten i så store mængder, at forsøgs-personerne ofte blev gule.

Vitalrådet fremhævede yderligere i sin pressemeddelelse, at ifølge lancet-undersøgelsen kan selen, en kraftig antioxidant, halvere risikoen for flere former for kræft. Dette resultat undlod man at nævne i TV-avisen.

Hertil kommer, at selv den officielle kommentar i The Lancet tager afstand fra det, der var TV-indslagets absolut eneste uddrag af undersøgelsen, nemlig den postulerede overdødelighed. Lancet-kommentaren er forfattet af to statistikere, som retter alvorlige indvendinger mod den statistiske bearbejdning af materialet og erklærer, at konklusionen om overdødelighed ikke er overbevisende.

En af flere andre alvorlig anker er, at Cochrane-gruppen fjernede en selenundersøgelse, man selv havde erklæret for ”high quality”, før man regnede gennemsnittet ud. Begrundelsen var, at den ville få for megen vægt i den benyttede statistiske metode (”…given more weight in the random effects model than in the fixed-effect metaanalysis”). Den eliminerede high-quality-undersøgelse viste, at selen klart formindskede dødeligheden!

Det er ikke synderligt god videnskab at se væk fra tal, man ikke kan lide.

TV-avisens journalister har bare jagtet skandalen og ensidigt accepteret overlæge. Christian Gluud’s meget bombastiske udtalelser, som går langt ud over, hvad materialet kan bære.

The Lancet har reddet skindet ved sin seriøse kommentar, men forfatterne har kastet et kedeligt skær over Cochrane-institutionen.
Vitalrådet


Referencer:

1. TVA 2.oktober 2004, 18:30.
2. Pressemeddelelse fra Vitalrådet 1.oktober 2004.
3. Goran Bjelakovic, Dimitrinka Nikolova, Rosa G Simonetti, Christian Gluud, Antioxidant supplements for prevention of gastrointestinal cancers: a systematic review and meta-analysis, Lancet 2004; 364: 1219-28.

www.lancet.com
www.cochrane.dk/index.htm
www.iom.dk